Jaarlijkse dagen van het voorlezen
Woensdag 23 januari zal met het Voorleesontbijt, de Voorleesdagen van dit jaar worden geopend. Elk jaar, sinds 2003, vinden deze dagen plaats. Het doel van deze dagen, is het stimuleren van voorlezen aan de kleintjes die zelf nog niet kunnen lezen. Kindjes tussen circa een half jaar en zes jaar vormen dan ook de doelgroep. Met als belangrijkste groep weer de kindjes van drie jaar, die op de peuterspeelzaal en/of het kinderdagverblijf zitten.
Of eigenlijk vormen de ouders van de kinderen in deze leeftijd de doelgroep. Zij worden met deze Voorlees-campagne gestimuleerd (meer) te gaan voorlezen. Tijdens deze dagen wordt nog eens extra benadrukt hoe belangrijk het is (voor de taalontwikkeling) om kinderen voor te lezen, maar ook hoe leuk en gezellig het kan zijn.
Prentenboek van het jaar
Traditiegetrouw worden deze dagen geopend met het Voorleesontbijt. Tijdens dit ontbijt lezen bekende en onbekende Nederlanders kinderen voor op het kinderdagverblijf, op de peuterspeelzaal, op school of in de bibliotheek.
Daarnaast wordt ook elk jaar een prentenboek verkozen tot Prentenboek van het jaar. Zo ook dit jaar.
Het Prentenboek van het Jaar 2019 is “Een huis voor Harry” van Leo Timmers.

Het boekje gaat over de poes Harry die tikkertje gaat spelen met vlinder Vera. Maar tijdens het spelletje raakt hij Vera kwijt en is hij inmiddels ook al ver van huis. Zonder Vera raakt hij helemaal verdwaald. Tijdens zijn zoektocht naar zijn eigen huis, komt hij heel veel verschillende soorten huizen tegen. Uiteindelijk belandt hij in een straat met allemaal andere poezen. Deze poezen kennen vlinder Vera gelukkig ook. Samen met Vera en weer tikkertje spelend, komt Harry weer veilig thuis.
De kracht van een prentenboek zit hem voornamelijk in de mooie, je raadt het al, prenten. En dit boek heeft in mijn ogen met recht deze titel en prijs gewonnen. De tekeningen zijn echt supermooi.
Het verhaal over een verdwaald diertje kennen we natuurlijk al wel uit andere verhalen, maar deze is toch weer prachtig en leuk om voor te lezen. Zeker door de mooie tekeningen!
Voorlees ritueel
Zoals ik al eerder schreef, probeer ik echt elke dag wel voor te lezen. Dat lukt ook aardig. Overdag lees ik ze geregeld voor, maar vooral ‘s avonds voor het slapen gaan, is het nu echt een vast onderdeel van het avondritueel geworden.
Samen op het bed bij de oudste, gaan we dan met z’n drietjes zitten en lees ik ze voor. Omdat Sebastiaan toch bijna twee jaar ouder is dan zijn broertje Julius, kiezen ze niet altijd dezelfde uit. Maar vaak komt het toch tot een leuk compromis. Steeds vaker maken de prentenboeken met heel weinig tekst plaats voor echte verhaaltjes. Ook wel leuk voor de ouders om dan ook echt iets voor te kunnen lezen.
Welke hier favoriet zijn (geweest) de afgelopen tijd, lees je hieronder in onze top 10.
Top 10 van Voorlees favorieten
1. De Gruffalo

Met stip bovenaan staat toch wel de Gruffalo. Inmiddels is het niet meer een boek om uit voor te lezen, maar een boek om de teksten mee aan te vullen. Ik begin met de eerste woorden van een zin en zij vullen deze aan.
Een heel leuk en grappig boek over een stoer muisje, dat zich bij de grote bosdieren veilig bluft, door te zeggen dat hij onderweg is naar de Gruffalo. De Gruffalo is een groot griezelig monster, met onder andere eeltige knieën, een tong zo zwart als drop en met stekels van zijn staart tot aan zijn kop. De muis denkt te bluffen met een niet bestaand denkbeeldig dier, maar dan ineens staat hij oog in oog met….. de Gruffalo!
2. Mama kwijt

Dit boekje is eigenlijk voor de kleinere kleintjes. Er staan veel plaatjes in en erg weinig tekst. Maar gek genoeg was dit tot voor kort echt dé favoriet. Avond na avond moest dit boekje worden voorgelezen. Iedereen hier kent deze nu uit zijn hoofd en toch wordt er nog om gevraagd deze voor te lezen….
De titel zegt het al: mama is kwijt. Een klein uiltje valt slapend uit het nest en komt dan beneden op de grond in het bos terecht. Samen met lieve behulpzame andere dieren, gaan ze op zoek naar mama Uil. Zullen ze haar vinden?
3. De Kleine Walvis

Dit boekje is ook echt super schattig en leuk. Boy woont alleen met zijn vader. Zijn vader is visser en daarom niet zoveel thuis. Boy vermaakt zich, ondanks dat hij zich wel een beetje alleen voelt, op het strand. Op een dag spoelt er een walvis aan en Boy besluit deze mee naar huis te nemen om voor zijn nieuwe vriendje te zorgen. Als zijn vader dat nu maar goed vindt….
Bij dit boekje, welke Prentenboek van het jaar 2017 was, zat ook een app met spelletjes en liedjes. Leuk om dit liedje te luisteren na het voorlezen.
4. De mooiste vis van de zee

Dit boek is best gek. Het thema is best volwassen en toch vinden de jongens dit een heel mooi boek. Dit komt denk ik meer omdat de platen echt heel erg mooi en kleurrijk zijn. Het verhaal gaat over een hele mooie vis, die schitterende glinsterende schubben heeft. Andere vissen willen graag een schub van hem hebben, maar de vis wil ze niet afstaan. De mooie vis is ijdel en trots en omdat hij zijn schubben niet wil afstaan, wil niemand met hem spelen.
Pas als hij toch besluit zijn mooi schubben te delen, willen ze met hem spelen en vriendjes zijn. Beetje een dubbele moraal als je het mij vraagt 😅, maar goed hier desalniettemin een favoriet boek voor het voorlezen.
5. Het vrolijke voorleesboek van Kikker

Zonder Kikker, niet voorlezen. Althans dat vind ik dan. Kikker vind ik nog altijd zelf echt heel erg leuk. Voorlezen uit Kikker verveelt nooit. In dit mooie grote en stevige boek, komen alle verhalen van Kikker en zijn vriendjes voor. Varkentje, Rat, Eend en Haas, maar ook Beertje maken met Kikker de leukste dingen mee. Deze vrolijke verhaaltjes in combinatie met de prachtige platen, maken dit boek één van de favoriete boeken (voor deze mama zeker)!
6. De gele ballon

Dit is eigenlijk geen boek voor het voorlezen, maar een zoekboek. En wat voor een zoekboek! Net als in het boek voor Sinterklaas, heeft Charlotte Dermatons ook in dit boek geen letter geschreven. Er is dus geen tekst om voor te lezen en toch elke bladzijde heeft een eigen verhaal. Als je goed kijkt en zoekt, en niet alleen naar de gele ballon, kan je zoveel ontdekken. Er zitten verhaaltjes en sprookjes in verwerkt, woordgrapjes en echt er is zo-veel te zien, de verhalen komen dan vanzelf!
7. Voor eeuwig en altijd

Dit is, denk ik, niet een heel bekend boek, maar toch wordt dit hier vaak gekozen voor het voorlezen. Het boekje gaat over twee muisjes: Kortstaart en Langstaart. Waarschijnlijk vader en dochter muis. Tijdens het verhaaltje gaat het erover dat Langstaart volgens Kortstaart altijd beter is in alles. Beter, sneller, slimmer… Maar niet voor altijd! Maar één ding blijft wel voor altijd, volgens Langstaart, voor eeuwig en altijd……
Heel zoet en lief en ook weer met mooie illustraties.
8. Ssst! De tijger slaapt

Wederom een winnaar van het Prentenboek van het jaar, van vorig jaar! De tijger is jarig en haar vriendjes willen haar graag verrassen, onder andere met ballonnen. Maar de tijger slaapt. En ze ligt daarbij vreselijk in de weg. Gelukkig heeft Kikker een briljant idee: ze moeten allemaal een ballon pakken en over de tijger heen zweven. Als dat maar goed gaat……
9. Gewoon zoals je bent

Dit boekje gaat over Kleine Snuf een nieuwsgierig klein olifantje. Hij moet in de rij blijven van de olifanten. Maar onderweg ziet hij steeds andere dieren. En van die andere dieren, ziet hij iets dat hij ook wil hebben: mooie vleugels, lange benen alles is mooi!
Lief en leuk boekje voor peuters.
10. De Gorgels
En bij het laatste boek, last but not least overigens, kan ik alleen maar zeggen: aanrader!

Het boek valt zeker niet meer in de categorie voorlees prentenboek. Maar wat een leuk, spannend en grappig boek is dit!
Melle, het jongetje met de superogen, wordt ineens middenin de nacht wakker en er zit een heel gek wezentje op zijn bed. Een klein bolletje wol met armpjes en beentjes en gekke puntige oren. Maar als hij het licht aandoet is het wezentje verdwenen. En de volgende dag wil niemand hem geloven, zelfs zijn vader niet… Of toch wel…!?
Heerlijk voorlezen over de Gorgels en de Brutelaars, een spannend en tof boek geschreven door de heerlijke en grappige Jochem Myjer.
Voor het lezen voorlezen
Lezen blijft ook één van onze hobby’s, maar hebben we in deze fase van de tropenjaren, nog net even te weinig tijd en rust voor. Komt wel weer! Toch!?
Wel vinden we het erg belangrijk om de kinderen zoveel mogelijk voor te lezen en te laten lezen. Dat laatste lukt natuurlijk nog niet echt, maar ze zelf een boekje laten pakken en er iets bij laten verzinnen, lukt altijd.
Naast dat het ongetwijfeld echt goed voor ze is, is het ook erg leuk. En gezellig! En stap ik geregeld ook way-out-of-my comfort zone als ik weer een gek en belachelijk stemmetje of typetje doe uit een boek. Lachen toch?
Hopelijk gaan ze net zoveel lol beleven aan lezen, als wij vroeger. Dat ze bijvoorbeeld net als wij stiekem met een zaklamp onder de dekens hun boek willen uitlezen.
Tot die tijd, blijven we ze (zo goed als) elke avond voorlezen!
Lezen jullie ook graag voor? En wat zijn jullie voorlees favorieten?
Zoooo belangrijk. Samen met het wekelijkse bezoek aan de bibliotheek.
Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.